Grochówka na gęsto

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Uwielbiamy w ten sposób przygotowaną grochówkę.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 500 g grochu łuskanego
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 łyżka masła klarowanego
    2 ząbki czosnku
    4 ziemniaki
    250 g wędzonego boczku
    250 g kiełbasy myśliwskiej
    2 łyżki oleju
    majeranek
    mielona kozieradka
    sól, pieprz

Grochówka na gęsto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie odcedzamy, kilka razy płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy odrobinę masła (żeby nie wykipiało), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy groch będzie miękki.

    Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na klarowanym maśle. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami.

    Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, dodajemy do zupy (bez oleju).

    Całość doprawiamy do smaku majerankiem, kozieradką, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy