Grochówka na wędzonych kościach

4.44 (196 ocen)

Z warsztatów w Zrębicach przywieźliśmy wędzone kości. Prawdziwe. Sami je wycinaliśmy, sami peklowaliśmy, sami wieszaliśmy w wędzarni. No, to nie pozostało nic innego niż ugotować grochówkę na wędzonych kościach. Wyszła pyszna.

Składniki:

  • wywar:
    900 g kości wieprzowych wędzonych
    2000 - 2500 ml wody
    1 cebula - przypieczona
    włoszczyzna - marchewka pietruszka, seler, por
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek angielskiego ziela
    kilka ziarenek pieprzu
    do zupy:
    230 g grochu łuskanego
    100 g boczku pokrojonego w kostkę
    2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
    100 g kiełbasy - dałam domową wędzoną
    1/2 cebuli pokrojona w kostkę
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    olej
Wystaw ocenę:

4.44 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka na wędzonych kościach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14nf6os 1. 1 Groch opłukać, zalać zimna wodą i odstawić. Kości zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gotować wywar - ok godziny.
  • 2. 2.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę aż lekko zmięknie, dodać boczek, przesmażać do wytopienia.
  • 3. 3. Wywar przecedzić, wsypać odcedzony groch, dodać cebulę i boczek. Przykryć i gotować tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W międzyczasie obrać kości z resztek mięsa.
  • 4. 4. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego!

Porady

Warunkiem dobrej zupy sa prawdziwe wędzone kości. Niestety często te, kupowane w sklepie, do niczego sie nie nadają !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować