Pyszna i pożywna zupa.Kolejny autorski przepis,który sama udoskonaliłam inspirując się...opowieścią .!Jak wygląda i smakuje zobrazował mi mój mąż ,który jadł taką niepowtarzalną grochówkę gdzieś w trasie ,w przydrożnym barze..
60 min
Składniki:
Składniki dla ok 4 osób:
boczek wędzony ok 15 dag
groch połówki ok 15 dag
ziemniaki ok 3-4 szt
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 małego selera
1 cebula
3-4 łyżki śmietany 18%
natka pietruszki
zioła prowansalskie
pieprz
przyprawa kucharek lub kostka bulionowa
Grochówka wojskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch opłukać,zalać wodą w ok 3 l garnku,przyprawić kucharkiem lub kostką bulionową..Gotować do miękkości.Boczek i cebulkę pokroić w kostkę przesmażyć .Dodać do grochu.Zupę odcedzić od grochu i zblenderować groch z boczkiem.Na pozostałym wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchew ,pietruszkę i selera.Dodać zmiksowany groch.Zaprawić śmietaną.Doprawić do smaku pieprzem i ziołami,posypać posiekaną natką.Podawać z grzankami czosnkowymi.
Komentarze