Grochówka wojskowa na żeberkach

4.46 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Dawno nie jadłam klasycznej grochówki jaką wielu panów wspomina z żołnierskich czasów. Kiedyś podawano ją na zabawach, festynach czy wiejskich potańcówkach. Ostatnio trochę zapomniana wraca na nasze stoły. Postanowiłam przypomnieć sobie niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowałam grochówkę...

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • - około 2 litry wody
    - 400 g wędzonych żeberek
    - włoszczyzna
    - kiełbasa śląska
    - 200 g wędzonego boczku
    - 200 g pieczonego schabu
    - 300 g grochu
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 cebula biała
    - 5 ziemniaków
    - 2 łyżki natki pietruszki
    - 2 liście laurowe
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - majeranek
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka wojskowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żeberek, włoszczyzny, listków laurowych i ziela angielskiego przygotowujemy bulion, a następnie wyciągamy z niego marchewkę oraz pietruszkę i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Groch moczymy w wodzie przez około 3 godziny, a następnie dodajemy go do gotującego się bulionu. Schab, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy wszystko do lekkiego zarumienienia. Do podsmażonych kawałków mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i wszystko przesmażamy. Na koniec dodajemy majeranek oraz drobno pokrojony czosnek, a zawartość przekładamy do gotującej się zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.
  • 3. Zupę gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy starte na tarce warzywa z bulionu i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i dodatkową porcja majeranku. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować