Grochówka wojskowa z kiełbasą

4.49 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gęsta, aromatyczna zupa grochowa z dodatkiem wędzonej domowej kiełbasy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300-400 g kości schabowych
    200 g grochu
    300 g dobrej wędzonej kiełbasy (u mnie z własnego wyrobu)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 duża cebula
    1 por
    kawałek selera
    4 kostki rosołowe
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz
    1 łyżka smalcu (u mnie domowy)
    1 ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    1,5 l wody
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka wojskowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostki rosołowe i gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy groch. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy często mieszając aż groch się rozgotuje
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy razem na smalcu aż się zrumienią.Kości wyjmujemy z zupy, obieramy z mięsa i dodajemy je do zupy. Dodajemy wszystko do zupy. Zupę doprawiamy majerankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

grochówka

To może cię zainteresować