Grochówka z smażonym boczkiem i kabanosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sycąca,wyrazista w smaku, świetnie smakuje i rozgrzewa w chłodne dni z kromką domowego pieczywa.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanego grochu
    marchewka
    pietruszka
    cebula
    ząbek czosnku
    150 g wędzonego boczku
    150 kabanosa wieprzowego
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    3 ziarenka pieprzu
    1 łyżka mąki do zagęszczenia
    1 łyżka smalcu
    majeranek
    sól
    pieprz

Grochówka z smażonym boczkiem i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy,myjemy i kroimy w kostkę,wkładamy do garnka,dodajemy wypłukany groch,obraną cebulę i zalewamy 3 litrami wody,wrzucamy ziele angielskie,liść laurowy,pieprz,gotujemy do miękkości.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy smalec wrzucamy pokrojony w półplasterki boczek i smażymy do zrumienienia,następnie dodajemy pokrojony w plasterki kabanos i smażymy jeszcze 2-3 minuty,zawartość patelni przekładamy do ugotowanych warzyw i grochu,zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody,dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w dłoniach majeranek doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy