Ciasto Gratka

4.49 (152 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna gratka dla smakoszy

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Masa jogurtowa: 2 galaretki czerwone
    2 duże jogurty Gratka o smaku truskawkowym
    Pianka: 1 bita śmietana w proszku
    3/4 szklanki mleka
    1 galaretka zielona
    Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe
    kilka brzoskwiń z puszki
    2 ciastka Delicje
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto gratka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijemy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Dzielimy biszkopt na 2 części, do jednej dodajemy kakao a drugą zostawiamy żółtą. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy łyżka na przemian raz biszkopt żółty raz kakaowy. Pieczemy ok. 35min.
  • 2. Masa jogurtowa: Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wody. Do tężejącej galaretki dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy. Gotową masę jogurtową wykładamy na biszkopt. Na nią układamy ciastka Delicje.
  • 3. Pianka: Bita śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i tężejącą wlewamy do bitej śmietany i ubijamy. Piankę wykładamy na masę jogurtową. Wierzch dekorujemy pokrojonymi brzoskwiniami i zalewamy galaretka pomarańczową (rozpuszczoną wg przepisu).
  • 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Galaretka Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować