Gratin dauphinois( zapiekanka z ziemniaków)kuchnia francuska

4.5 (167 ocen)

I kto by pomyślał, że poczciwe ziemniaki mają swoje drugie, jakże atrakcyjne oblicze.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 ząbki czosnku (zgnieciony)
    65g tarty ser Cheddar
    315ml śmietany kremówki
    125ml mleka
    Gałka muszkatołowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Gratin dauphinois( zapiekanka z ziemniaków)kuchnia francuska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Cienko pokroić obrane ziemniaki ostrym nożem
    Masłem smarujemy naczynie do zapiekania i równomiernie wykładamy przeciśnięty czosnek. Warstwami układamy plastry ziemniaków, tartym serem, gałką muszkatołową i przyprawami (pomiędzy warstwami). Zostaw trochę sera na wierzch Gratin.Śmietanę i mleko wymieszane wlać na górę i posypać pozostałym serem. Piec przez 50-60 minut, aż ziemniaki wchłoną płyn . Jeśli zapiekanka zacznie się za bardzo przypiekać, przykryć luźno folią aluminiową.Odstawić na 10 minut przed podaniem.Podawać z sałatkami lub jak ja wolę z podsmażonym bekonem.

Porady

Do zapiekanki dodaję czasami jeszcze pokrojoną w piórka cebulę. Aby skrócić czas zapiekania ,często gotuję ziemniaki na pół twardo w osolonej wodzie:)i dopiero póżniej kroję w plasterki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować