W dawnych czasach gratin oznaczało to, co przypaliło się na spodzie potrawy. W XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry.
Składniki:
Składniki na gratin:
1 kalafior
1 szklanka świeżego albo mrożonego, zielonego groszku
1 mały por (tylko zielona część)
100 g parmezanu
natka pietruszki
Składniki na sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
sól do smaku
pół łyżki gałki muszkatołowej
Gratin z kalafiora w sosie beszamelowym i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: na maśle podsmażamy mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką.
2.Kalafior dzielimy na różyczki. Podgotowujemy w osolonym wrzątku. Następnie na dnie naczynia żaroodpornego układamy wcześniej podgotowany kalafior. Układamy także plasterki pora oraz rozsypujemy po całości groszek. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy parmezanem. Całość pieczemy 200 s C około 20 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy gratin posiekaną natka pietruszki.
Komentarze