Gratin z kalafiora w sosie beszamelowym i parmezanem

0 (0 ocen)

W dawnych czasach gratin oznaczało to, co przypaliło się na spodzie potrawy. W XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry.

Składniki:

  • Składniki na gratin:
    1 kalafior
    1 szklanka świeżego albo mrożonego, zielonego groszku
    1 mały por (tylko zielona część)
    100 g parmezanu
    natka pietruszki

    Składniki na sos beszamelowy:
    4 łyżki masła
    4 łyżki mąki
    3 szklanki mleka
    sól do smaku
    pół łyżki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gratin z kalafiora w sosie beszamelowym i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos beszamelowy 1. Sos: na maśle podsmażamy mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką.
  • gratin z kalafiora 2. Kalafior dzielimy na różyczki. Podgotowujemy w osolonym wrzątku. Następnie na dnie naczynia żaroodpornego układamy wcześniej podgotowany kalafior. Układamy także plasterki pora oraz rozsypujemy po całości groszek. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy parmezanem. Całość pieczemy 200 s C około 20 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy gratin posiekaną natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować