340 g mąki pszennej graham
160 g mąki pszennej jasnej
300 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
7 g suchych drożdży
40 g nasion słonecznika
30 g nasion dyni
20 g siemienia lnianeg
Graham z ziarnami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wymieszać suche składniki (mąki, cukier, sól, drożdże i jedną połowa nasion). Dodawać stopniowo olej i wodę, cały czas mieszając. Następnie dobrze wyrobić, napowietrzając, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrobić i przełożyć do formy o wymiarach 40x12 Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy resztą nasion
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do piekarnika do 200 stopni i piec przez około 35-40 minut
Komentarze