GRAHAMOWE ZAWIJAŃCE

0 (0 ocen)

zakręcone bułeczki z nadzieniem z "fety" i czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki graham,
    100 g mąki chlebowej typ 720,
    1 łyżka mąki pszennej tortowej,
    20 g świeżych drożdży,
    100 ml wody,
    100 ml mleka,
    ½ łyżeczki cukru,
    1 łyżeczka soli,
    3 łyżki oliwy z oliwek
    Nadzienie:
    200 g serka typu "feta",
    3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
    4 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    2 łyżki mleka,
    czarnuszka,
    mąka do podsypywania

Grahamowe zawijańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy z wodą. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki pszennej, odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy przygotowany zaczyn drożdżowy, oliwę, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodając w miarę potrzeby odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

    Nadzienie: ser rozdrabniamy, dodajemy mleko, aby można było rozsmarować masę, a na końcu czosnek niedźwiedzi.

    Wykonanie zawijańców. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z części rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zawijamy jak roladę, nacinamy wzdłuż. Zaplatamy warkocz i zwijamy w kółko. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy