Grecki kręciołek

4.5 (153 ocen)

Chrupiąca przekąska kryje w sobie farsz z fety , oliwek i pomidorków. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 250 g mąki
    zółtko
    1/2 szklanki ciepłej wody
    łyżka oleju
    szczypta soli
    1/2 opakowania fety
    10 oliwek
    kilka pomidorków koktailowych
    garść natki pietruszki
    pieprz
    przyprawa do pizzy
    rozpuszczone masło do smarowania (około 5 łyżek)
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ślimaki Przekąski

Grecki kręciołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę żółtko, olej oraz wodę i sól zagniatam na gładkie ciasto. Wkładam w woreczek foliowy i odstawiam. W tym czasie fetę kroję w kosteczkę, oliwki w drobne plasterki. Siekam natkę pieruszki. Pomidorki kroję w ćwiartki. Ciasto dzielę na pół i bardzo cienko rozwałkowuję. Masło rozpuszczam i dodaję łyżeczkę przyprawy do pizzy. Ciasto smaruję za pomoca pędzelka masłem. Wzdłuż dłuższego boku układam farsz. Zwijam w rulonik. Z drugą porcją postępuję tak samo. Na blasze formuję ślimaka, łącząc dwa ruloniki. Smaruję resztą masła. Piekę około 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować