Greckie ciasto filo ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Greckie ciasto filo ze szpinakiem

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciasto filo: 1 opakowanie
    - szpinak: 300 gramów
    - Posiekany koperek: 2 łyżki
    - posiekany szczypiorek: 2 łyżki
    - starty żółty ser: 0.5 szklanki
    - feta: 300 gramów
    - ricotta: 100 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - gałka muszkatałowa: 1 szczypta
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - oliwa: 50 mililitrów

Greckie ciasto filo ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy szpinak, dymkę i koperek. Pół paczki ciasta filo dajemy na spód formy. Do szpinaku dodajemy fetę, żółty ser, ricottę i jajka. Posypujemy gałką muszkatołową i bułką tartą. Dodajemy pieprz i oliwę. Wszystko mieszamy. Wykładamy masę na blachę z ciastem. Kładziemy na wierzch resztę ciasta. Zawijamy brzegi do środka. Spryskujemy wodą. Wstawiamy do piekarnika 160 st. na 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy