Sezon grillowy rozpoczęty.Na majowego grilla zrobiłam pyszną i prosta zieloną sałatkę.Znakomicie pasuje do wszelkich mięs.Świetnie sprawdziła się też jako osobna przystawka.
Składniki:
1,5 kg młodych ziemniaków
400 g groszku zielonego
1 średnia cebula
1 duży pęczek szczypiorku
1 duży pęczek koperku
10 ogórków kwaszonych
2 łyżeczki kaparów
Sos:
5 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
1/2 łyżeczki papryki chilli
sól
Grillowa sałatka ziemniaczana z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odstawiamy do wystudzenia.Groszek wrzucamy na wrzątek,gotujemy około 1 minuty,odcedzamy i studzimy.Koperek,szczypiorek i kapary siekamy,a cebulę i ogórki kroimy drobno w kostkę.Ogórki dodatkowo odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku.
2.Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.Dodajemy do nich pozostałe przygotowane składniki i delikatnie mieszamy.Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki.Delikatnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
Komentarze