Z uwagi na to, że mieszkam na terenach górskich, na naszym grillu nie może zabraknąć oscypka. Kiedy nie ma sezonu na żurawinę, można ją zastąpić czerwoną porzeczką-taki sos sprawdza się w 100%:)
Grillowany oscypek z sosem z czerwonych porzeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do grillowania można użyć jednego dużego oscypka lub 4 małych tak jak zrobiłam to ja. Część oscypków pokroiłam w plastry, część grillowałam w całości. Oscypki kładziemy na foliowej tacce grillowej i grillujemy z obydwu stron,aż zmiękną i przypieką się (około 10 -12 min).
2.Do sera możemy użyć gotowej konfitury, lub z powodzeniem wykonać ją w dzień grilla lub wcześniej. Porzeczki obieramy, myjemy i wsypujemy do garnka, najlepiej z podwójnym dnem. Zasypujemy cukrem żelującym według instrukcji na opakowaniu i pozostawiamy na około godzinę. Smażymy konfiturę około 25 min cały czas mieszając, żeby owoce się nie przypaliły. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczka i przechowujemy do tygodnia w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej, należy ją pasteryzować.
Komentarze