Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny przepis na grillowanie w plenerze oraz w piekarniku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego (ze skórą)
    Marynata:
    1 słoiczek koncentratu pietruszki (76g)
    Dodatkowo:
    2 cebule
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xn6cb2 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm.
    Boczek ułożyć w misce i dokładnie pokryć koncentratem pietruszki.
    Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę.
  • image-0fma1c5 2. Po tym czasie mięso rozłożyć na kawałkach folii aluminiowej i delikatnie oprószyć solą z pieprzem.
    Na wierzchu ułożyć po 1-2 plastrach cebuli.
    Każdy kawałek (z cebulą) - szczelnie zawinąć w folię.
  • image-10hna0l 3. Zawiniątka umieścić na kratce - w rozgrzanym piekarniku.
    (Kratka powinna być umieszczona na 3/4 wysokości piekarnika.)
    Pod spodem - umieścić blachę, w którą będzie skapywał tłuszcz.
    Gdy już tłuszcz będzie się wytapiał - do blachy należy nalać wody.
    (Inaczej tłuszcz będzie przypalał się, co spowoduje dym i niemiły zapach.)
    Mięso piec około 40 minut.

Porady

Koncentrat pietruszki można zrobić samemu. Pietruszkę należy zblendować i wymieszać z odrobiną oleju i soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować