Grillowany karczek z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić marynatę z oleju, wina i przyprawy do grilla.
Kotlety trochę utłuc-ja robiłam to końcem noża z braku tłuczka.
Kotlety włożyć do marynaty i zostawić na 2 godziny co najmniej.
Cukinię i pieczarki pokroić w plastry.
Ziemniaki wyszorować i zawinąć w folię aluminiową ( po 2-3 ) dodając do każdej paczuszki 1 łyżeczkę masła.
Dobrze zawinąć aby nic nie wyciekło-dzięki temu po 20-25 minutach ziemniaki są chrupiące i aromatyczne.
2.Po upływie 2 godzin kotlety grillujemy po ok. 10 minut z każdej strony a marynata smarujemy cukinię i pieczarki i grillujemy je po 2-3 minuty z każdej strony.
3.Chleb grillujemy na końcu chwile z każdej strony i na jeszcze gorący kładziemy ser.
Zajadamy jak kto lubi z keczupem, musztardą albo innymi sosami oraz pomidorkami z cebulką.
Porady
Do grillowania ziemniaków można użyć oleju zamiast masła i dodać świeże zioła.
Komentarze