Grillowany łosoś z bulgurem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy marynatę do ryby:
Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, sos sojowy, płaską łyżeczkę kminku i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia składników.
2.Łososia pozbawiamy skóry, dzielimy na porcje, przekładamy do naczynia i zalewamy je wcześniej przygotowaną marynatą.
Tak przygotowaną rybę wkładamy na około godzinę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
3.Czerwoną paprykę kroimy w kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Tak pokrojone warzywa podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dusimy przez chwilę, aby odpowiednio zmiękły.
4.Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Po ugotowaniu dodajemy ją do podduszonych warzyw, mieszamy i doprawiamy całość sosem sojowym.
5.Kawałki zamarynowanego łososia grillujemy około 3 minut z każdej strony.
Życzę smacznego! :)
Komentarze