Grillowany łosoś z nutą pomarańczy z sałatką z kuskus

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Lekki, zdrowy obiad. Łosoś z nutą pomarańczy i pyszna, pożywna sałatka z kuskus.

  • 35 min

Składniki:

  • Łosoś:
    300 g filetów z łososia ze skórą
    2 łyżki soku z pomarańczy
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonych płatków chili
    szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    sól morska (opcjonalnie)
    Sałatka z kuskusem:
    150 g kaszki kuskus
    1/2 średniego ogórka szklarniowego
    1 duży pomidor
    2 łodygi selera naciowego
    1 szalotka
    10 czarnych oliwek
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Dressing:
    3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z pomarańczy
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    sól (do smaku)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Grillowany łosoś z nutą pomarańczy z sałatką z kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łosoś: Składniki marynaty połączyć. Łososia pokroić na mniejsze porcje. Rybę zalać marynatą, delikatnie natrzeć i odstawić na minimum 30 minut.
    Łososia grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony skóry.
  • 2. Sałatka: Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać dressing i rozgnieść kaszkę za pomocą widelca. Do kaszki dodać pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora, obrany z włókien i pokrojony na plasterki seler naciowy, posiekaną szalotkę oraz oliwki. Na końcu dodać natkę pietruszki i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować