Grillowany łosoś z salsą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę
2.Składniki marynaty łączymy ze sobą. Przygotowaną marynatą nacieramy filety łososia i odstawiamy na kwadrans.
3. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy pomidory, chwilkę podsmażamy o dodajemy paprykę oraz czosnek. Dusimy około 15 minut pod przykryciem aż do miękkości papryki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
4.Następnie grillujemy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Należy uważać, żeby nie spalić filetów.
5.Na talerz wykładamy porcję salsy, a na nią układamy łososia i podajemy. Życzę smacznego :)
Komentarze