ok 500g filet z łososia bez skóry i ości
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
czosnek w kostce,
1 cytryna,
2 łyżki oliwy,
3 ząbki czosnku,
1 pomidor,
30 dag świeżego szpinaku
6 ziemniaków,
Grillowany łosoś ze szpinakiem i chipsami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego łososia przechowujemy około godziny w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy szpinak i chipsy ziemniaczane.
2.W naczyniu myjemy dokładnie szpinak, suszymy, wkładamy na patelnię, dusimy z oliwą i czosnkiem (pokrojonym w plasterki) około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidor myjemy i kroimy w drobną kostkę.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plasterki na chipsy . Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.
4.Łososia grillujemy na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Uważamy, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.
Na talerzu wykładamy zgrillowanego łososia, szpinak z pomidorkami oraz chipsy ziemniaczane.
Komentarze