Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatna ryba jaką jest pstrąg, wymaga ostrzejszej oprawy. Tak przygotowaną z masełkiem cebulowym możecie śmiało wrzucić na ruszt, gdy pogoda dopisuje . Potrawę robi się szybko a smakuje jeszcze lepiej, idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką

  • 45 min

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi
    4 plastry cytryny
    4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego
    Gałązki świeżego koperku
    Sól morska do smaku
    Zioła do ryb

    Salsa z małosolnych:
    3 średnie ogórki małosolne
    ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju
    ½ papryczki chili marynowanej w oliwie
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka miodu
    Sok z cytryny
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Szczypta mielonego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki.
    Odstawić na godzinę do lodówki.
  • 2. Przygotować salsę:
    Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki.
  • 3. Ryby grillować na kratce do ryb około 15 minut na średnim żarze podawać z salsą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Suszone pomidory Pstrąg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować