Grillowana pierś kurczaka z puree z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie,
2. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, kiedy się zeszkli dodać zmiażdżony 1 ząbek czosnku i jeszcze chwilkę smażyć,
3. Ugotowany ryż wrzucić na patelnię, podsmażyć z cebulką i czosnkiem dodając do smaku sól i curry;
4. Filet kurczaka umyć, osuszyć i każdą pierś przekroić wzdłuż na 2 części, oprószyć solą i pieprzem;
5. Smażyć na patelni grillowej posmarowanej oliwą około7 minut z każdej strony;
6. Odkroić różyczki brokuła od łodygi, w garnku zagotować 2 szklanki wody. Wrzucić brokuły i 2 ząbki czosnku, gotować do miękkości, przez około 10 minut, odcedzić,
7. Na patelni roztopić masło i smażyć na średnim ogniu, aż się lekko zrumieni;
8. Ugotowanego brokuła i roztopione masło włożyć do malaksera, doprawić do smaku solą i pieprzem, zmiksować na puree.
9. Na jeszcze ciepłe puree wykładamy grillowany filet i podajemy z przygotowanym ryżem.
Komentarze