Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym

0 (0 ocen)

Prosty i szybki sposób na grillowaną pierś z kurczaka z nutą słodko-kwaśną z sosem balsamicznym. Smaczny na zimno i na gorąco. Idealnie pasuję do sałatek i kanapek.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    sól
    czosnek granulowany
    pieprz czarny świeżo mielony

    Sos:
    100ml octu balsamicznego
    100ml ketchupu (najlepiej domowej roboty)
    40g cukru brązowego
    10g musztardy
    10g sosu worcester
    5g czosnku granulowanego
    5g soli morskiej
    5g pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej ocet, ketchup, musztardę i sos worcester. Dodaj brązowy cukier, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Gotuj przez ok. 10-12 min tak aby sos zgęstniał i stracił swój gorzkawy smak.
  • 2. Filety z kurczaka podziel na 4 równe części. Dopraw solą i pieprzem. Posyp czosnkiem granulowanym. Zamarynuj w połowie przygotowanego sosu (pozostałą część sosu pozostaw na sam koniec do polania). Filety powinny się marynować do 20 minut. Wrzuć filety na grill i grilluj z każdej strony 7-8 minut.
  • 3. Grillowane filety polej pozostałą częścią sosu.

Porady

Idealnie komponuje się z PIKNIKOWYMI BABECZKAMI (sprawdź mój przepis na moim koncie Przyślij Przepis)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

4.69 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO-ZIOŁOWEJ

To może cię zainteresować