Grillowana polędwiczka z pomidorami i grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon grillowy rozpoczęty, zamiast królowej Karkówki pojawiła się delikatna, soczysta polędwiczka i to ona stała się hitem grilla, polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    Marynata :
    1-2 papryczki chilli
    2 żabki czosnku
    ½ marynowanej cytryny (ewentualnie sok i skórka z ½ świeżej cytryny )
    Garść świeżych liści szałwii
    2 łyżki oliwy
    Dodatkowo
    4 pomidory
    ½ łyżeczki suszonego oregano
    Sól, pieprz
    1 bagietka
    100 gram masła
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grillowana polędwiczka z pomidorami i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę- papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, łączymy z pokrojoną marynowaną cytryną , poszarpanymi listkami szałwii i oliwą. Umytą i osuszoną polędwiczkę wkładamy do marynaty, dokładnie ją marynatą pokrywamy i odstawiamy na minimum 40 minut do zamarynowania. Masło czosnkowe – masło ucieramy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i odstawiamy. Umyte i osuszone pomidory kroimy na pól i kładziemy na rozgrzanym ruszcie – grillujemy z dwóch stron aż nabierze ładniej barwy. Ugrillowane pomidory posypujemy odrobiną oregano, solą i pieprzem. Zamarynowaną polędwiczkę grillujemy po około 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Polędwiczkę zdejmujemy z ruszty i odkładamy na 5 minut aby odpoczęła. Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Zarumienioną bagietkę smarujemy czosnkowym masłem. Polędwiczkę kroimy w plastry, serwujemy z grillowanymi pomidorami i grzankami czosnkowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować