1 pierś z kurczaka
60 g bakłażana
¼ małej czerwonej papryki
3 cm pora
1 łyżka oliwy z oliwek
20 g sera feta
Sól ,pieprz do smaku
¼ ziół prowansalskich
¼ łyżeczki curry
¼ łyżeczki suszonego cząbru
Grillowana roladka alla musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem curry i ziołami prowansalskimi. Odłożyć do lodówki.
2.Farsz:
Por pokroić w cienkie krążki. Zeszklić na oliwie.
3.W miedzy czasie z umytego bakłażana wydrążyć gąbczastą część. Resztę pokroić w małą kostkę.
4.Paprykę także pokroić w małą kostkę. Przełożyć na patelnie i smażyć całość około 5-7 minut często mieszając. Mniej więcej w połowie smażenia podlać 2 łyżkami wody. Gdy płyn wyparuje doprawić solą i cząbrem, wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić
5.Połączyć z pokruszonym serem feta.
6.Wykonanie:
Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zabezpieczyć wykałaczkami i ułożyć na grillu elektrycznym lub rozgrzanej patelni grillowej. Smażyć około 10 minut często obracając. Przed podaniem pozbawić wykałaczek. Smacznego!
Komentarze