GRILLOWANE BAKŁAŻANY w OLIWIE PACHNĄCE MIĘTĄ

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Wyśmienite bakłażany w oliwno-octowej zalewie pachnące czosnkiem i świeżą miętą. Idealne do dań z grilla i podpieczonego pieczywa, ale również jako dodatek do serów i wędlin. Polecam gorąco!

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
    ok.150 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki octu winnego lub innego ulubionego
    sól
    pieprz
    3 ząbki czosnku
    świeża mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Grillowane bakłażany w oliwie pachnące miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany pokroić w 1 cm plastry i ugrillować z obu stron. Oliwę wymieszać z octem, doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Do naczynia układać wartwami: ugrillowane bakłażany(ewentualnie lekko posolić), plasterki czosnku, listki mięty i polewać oliwą.

Porady

Bakłażany można spożywać od razu, ale najlepsze są po paru godzinach lub następnego dnia. Przechowują się idealnie w lodówce przez tydzień. Kto nie przepada za smakiem mięty można zastąpić ją posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować