Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

Gdyby smak dania można było opisać fotografią w tym momencie nie wiedziała bym co napisać.Sos cytrynowy jest wyśmienity , idealnie łączy się z sezonowymi , moimi ukochanymi szparagami.Pierś z kurczaka dzięki marynacie pozostaje lekko pikantna więc nadaje całemu daniu jeszcze więcej charakteru.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
    2 łyżki sosu chili
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    0,5 kg zielonych szparagów
    Sos cytrynowy:
    200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    200 ml śmietanki 30%
    3 żółtka
    skórka otarta z jednej cytryny
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    szczypta kurkumy
    1/2 pęczka posiekanego kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Sosy

Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 1. Piersi z kurczaka myjemy , osuszamy , odcinamy błonki.
    Sos chili mieszamy z olejem rzepakowym oraz pieprzem cytrynowym , marynujemy mięso , odstawiamy na przynajmniej 2-3 godz do lodówki.
  • Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 2. Po tym czasie rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową , grillujemy pierś ok 7 min z jednej strony .( długość grillowania w dużym stopniu zależy od grubości mięsa)
    Szparagi myjemy , odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce.
    Przekręcamy mięso , dokładamy szparagi , grillujemy kolejne 7 min.
  • Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 3. Sos cytrynowy:W rondelku zagotowujemy bulion ze śmietanką , zmniejszamy ogień , gotujemy na bardzo wolnym gazie do lekkiego zgęstnięcia sosu.
  • Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 4. Wbijamy żółtka energicznie mieszając , dodajemy skórkę oraz sok z cytryny.
    Doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz kurkumą.
    Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekany koperek , mieszamy.
    Grillowaną pierś oraz szparagi podajemy polane sosem cytrynowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Szparagi Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować