...czyli mój patent na szpinak i na nową wersję gołąbków. To idealna przystawka przed konkretnym, mięsnym posiłkiem. Wyglądem przypominają dolmades w liściach winogron.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- szpinak (8 dużych liści świeżego szpinaku): 8 sztuk
- filet z kurczaka: 125 gramów
- komosa ryżowa: 50 gramów
- dymka (ze szczypiorkiem): 1 sztuka
- Pesto Rosso (czerwone 2 czubate łyżeczki): 2 łyżeczki
- olej Wielkopolski (lub oliwa z oliwek): 2 łyżki
- jogurt grecki (lub kwaśna śmietana, sos czosnkowy): 4 łyżki
Grillowane gołąbki w szpinaku z kurczakiem i quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobno posiekać. Quinoa ugotować, odcedzić na sitku. Szczypior posiekać. Połączyć wszystko w misce, dodać pesto i doprawić do smaku. Liście szpinaku (takie wielkości dłoni) zanurzać na 2 sekundy we wrzątku, po czym wyciągać delikatnie i rozkładać na ręczniku papierowym. Na każdym liściu układać łyżkę farszu, uformować wałeczek i zawinąć jak gołąbka.
2.Smażyć po 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu wysmarowanym olejem (u mnie opcja na grillowanie warzyw). Pod koniec można zwiększyć poziom grzania o 1 i zarumienić.
3.Podawać z jogurtem greckim, tzatziki, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Komentarze