Grillowane gołąbki w szpinaku z kurczakiem i quinoa

4.5 (179 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

...czyli mój patent na szpinak i na nową wersję gołąbków. To idealna przystawka przed konkretnym, mięsnym posiłkiem. Wyglądem przypominają dolmades w liściach winogron.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak (8 dużych liści świeżego szpinaku): 8 sztuk
    - filet z kurczaka: 125 gramów
    - komosa ryżowa: 50 gramów
    - dymka (ze szczypiorkiem): 1 sztuka
    - Pesto Rosso (czerwone 2 czubate łyżeczki): 2 łyżeczki
    - olej Wielkopolski (lub oliwa z oliwek): 2 łyżki
    - jogurt grecki (lub kwaśna śmietana, sos czosnkowy): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grillowane gołąbki w szpinaku z kurczakiem i quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki w szpinaku 1. Mięso drobno posiekać. Quinoa ugotować, odcedzić na sitku. Szczypior posiekać. Połączyć wszystko w misce, dodać pesto i doprawić do smaku. Liście szpinaku (takie wielkości dłoni) zanurzać na 2 sekundy we wrzątku, po czym wyciągać delikatnie i rozkładać na ręczniku papierowym. Na każdym liściu układać łyżkę farszu, uformować wałeczek i zawinąć jak gołąbka.
  • Gołąbki w szpinaku 2. Smażyć po 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu wysmarowanym olejem (u mnie opcja na grillowanie warzyw). Pod koniec można zwiększyć poziom grzania o 1 i zarumienić.
  • Gołąbki w szpinaku 3. Podawać z jogurtem greckim, tzatziki, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować