Grillowane pałeczki z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone mieszamy z jajkiem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku (lub dwa), następnie majeranek, sól, pieprz i bardzo drobno pokruszone liście laurowe.
2.Całość dobrze mieszamy, formujemy w dłonie wałeczki i przez środek przekładamy patyczek do szaszłyków.
3.Ponieważ w naszej mieszance nie ma bułki tartej całość może być lekko rzadka, więc przed położeniem na grilla możemy włożyć na jakieś 0,5-1 h. do lodówki, czy na krócej do zamrażalnika. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości (ja podczas pobytu na działce nie miałam) możemy od razu układać na grillu, ale najlepiej na bardzo mocny żar żeby w pierwszej kolejności zrobiła się twarda skórka.
4.Nie przejmujcie się jeśli mięso będzie czasem kapało. Całość nam się pięknie wysmaży i mimo, że znacznie zmniejszy swoją objętość to będziemy mogli delektować się czystym, zbitym mięsem.
Komentarze