Grillowane plastry cukinii

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podczas weekendowych wypadów za miasto z rodziną lub przyjaciółmi często urządzamy grilla. Nie jadam mięsa, więc zawsze dbam o to, aby na ruszcie znalazły się również warzywa, np. cukinia.

Składniki:

  • ● 2 małe cukinie
    ● główka czosnku
    ● 1/2 szkl. oliwy z oliwek
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● przyprawa do dań z grilla
    ● sól
    ● pieprz
    ● zioła (np. bazylia, oregano, tymianek, cząber lub majeranek)
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grillowane plastry cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowane plastry cukinii 1. Cukinie myjemy i dokładnie
    osuszamy papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Nie zdejmując
    skórki i nie wydrążając,
    kroimy w plastry o grubości
    około 1,5 cm.
  • Grillowane plastry cukinii 2. Przygotowujemy zalewę:
    czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Olej i oliwę
    z oliwek wlewamy do salaterki,
    dodajemy czosnek, mieszamy.
    Następnie wsypujemy przyprawę
    do dań z grilla, szczyptę
    soli oraz pieprzu, ponownie
    mieszamy.
  • Grillowane plastry cukinii 3. Każdy plaster cukinii zanurzamy
    w zalewie, następnie
    oprószamy obficie ziołami.
    Układamy na ruszcie. Pieczemy, aż zmiękną i nabiorą brązowego
    koloru.

Porady

Cukinia jest świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa (szaszłyków, boczku, karkówki, kiełbasy czy kaszanki). Można ją podać z chrupiącym pieczywem. Wystarczy natrzeć kromki ząbkiem podpieczonego czosnku oraz miąższem z połowy pomidora i lekko zrumienić na grillu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować