Grillowane szparagi z szynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W tajniki gotowania wprowadzała mnie mama i wszystko, co potrafię, zawdzięczam właśnie jej. Szybko przekonałam się, że przyrządzanie potraw to dla mnie duża przyjemność.

Składniki:

  • na 4 porcje:
    ● po pęczku białych i zielonych szparagów (po ok. 40 dag)
    ● 20 dag szynki parmeńskiej w plastrach
    ● 4 ziemniaki
    ● 3 łyżki oleju
    ● łyżeczka cukru
    ● sól
    Sos:
    ● 1/2 szkl. majonezu
    ● 3 łyżki gęstej śmietany
    ● łyżka soku z cytryny
    ● łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
    ● sól

Grillowane szparagi z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowane szparagi z szynką 1. Szparagi płuczemy, białe
    cienko obieramy poniżej główek,
    odcinamy zdrewniałe końce.
    Zielonych nie obieramy.
    Gotujemy 4 minuty (białe – 5
    minut) w osolonym i posłodzonym
    wrzątku. Odcedzamy.
  • Grillowane szparagi z szynką 2. Ziemniaki obieramy, myjemy,
    i kroimy w plastry. Na patelni
    rozgrzewamy olej i smażymy
    ziemniaki na złoty kolor. Osączamy
    na papierowym ręczniku.
  • Grillowane szparagi z szynką 3. W plaster szynki zawijamy
    dwa szparagi (zielony i biały). Smażymy na patelni grillowej
    po 4 minuty z obu stron lub na
    tacce aluminiowej na grillu, aż
    się zrumienią. Majonez mieszamy
    ze śmietaną, sokiem z cytryny
    i ziarenkami pieprzu,
    doprawiamy solą. Szparagi polewamy
    sosem. Podajemy
    z pieczonymi ziemniakami.

Notka redakcyjna

PPK_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy