W tajniki gotowania wprowadzała mnie mama i wszystko, co potrafię, zawdzięczam właśnie jej. Szybko przekonałam się, że przyrządzanie potraw to dla mnie duża przyjemność.
Składniki:
na 4 porcje:
● po pęczku białych i zielonych szparagów (po ok. 40 dag)
● 20 dag szynki parmeńskiej w plastrach
● 4 ziemniaki
● 3 łyżki oleju
● łyżeczka cukru
● sól
Sos:
● 1/2 szkl. majonezu
● 3 łyżki gęstej śmietany
● łyżka soku z cytryny
● łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
● sól
Grillowane szparagi z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi płuczemy, białe
cienko obieramy poniżej główek,
odcinamy zdrewniałe końce.
Zielonych nie obieramy.
Gotujemy 4 minuty (białe – 5
minut) w osolonym i posłodzonym
wrzątku. Odcedzamy.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy,
i kroimy w plastry. Na patelni
rozgrzewamy olej i smażymy
ziemniaki na złoty kolor. Osączamy
na papierowym ręczniku.
3.W plaster szynki zawijamy
dwa szparagi (zielony i biały). Smażymy na patelni grillowej
po 4 minuty z obu stron lub na
tacce aluminiowej na grillu, aż
się zrumienią. Majonez mieszamy
ze śmietaną, sokiem z cytryny
i ziarenkami pieprzu,
doprawiamy solą. Szparagi polewamy
sosem. Podajemy
z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze