Gruzińska zupa (potrawka)z mięsa baraniego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymyć, pokrajać na 10 kawałków włożyć ieszając, aby nie powstały grudki; połączyć z zupą, dodając do do garnka, zalać osoloną wodą (1,5 I) i gotować do miękkości.
2. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu, dodać mąkę i rumienić w dalszym ciągu przez 3 min.
3. Rozprowadzić chłodnym rosołem i zagotować mniej zagotowany ocet.
4. Zupę zdjąć z ognia, podprawić rozbełtanymi żółtkami, dodać szafran, posypać kolendrą
5. Do zupy dodać ugotowane ziemniaki z orzechami drobno startymi(ważne) !!!
6. Dodać do zupy dla smaku odrobinę groszku.
7. Aby zupa miała piękny kolor dodać szafran, można również posiłkować się przesmażoną cebulą nad ogniem na widelcu.
Komentarze