" Grubo tarta szarlotka z waniliową bezą "

4.5 (196 ocen)

  • 15 min

Pyszna jesienna szarlotka z grubo tartymi jabłkami i waniliową bezą .Przykryta chrupiącą kruszonką.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    - mąka - 4 szklanki
    - jajka - 4 szt
    - cukier - 1 szklanka
    - proszek - 2 łyżeczki
    - margaryna PALMA Z MURZYNKIEM
    - cukier waniliowy - 2 op
    - jabłka - 1 kg
    cynamon - 3 łyżeczki
    sól - szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Tarty Desery

" grubo tarta szarlotka z waniliową bezą " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki , 3 łyżek cukru , proszku do pieczenia , masła i żółtek zagniatamy ciasto.

    2/3 ciasta wylepiamy blachę ( dużą ) , wyłożoną papierem do pieczenia.

    Jabłka obieramy , wydrążamy i trzemy na tarce na grubych oczkach.
    Posypujemy cynamonem.
    Mieszamy.
    Wykładamy na ciasto.

    Białka ubijamy z solą.
    Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy.
    Zalewamy jabłka.

    Na wierzch kruszymy resztę ciasta.

    Pieczemy godzinę w temp. 150C.

    Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększamy do 180C.

    Zostawiamy do ostygnięcia!



    Smacznego!

Porady

Podajemy np. z lodami waniliowymi ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować