Gruszka z sosem waniliowym oraz czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku wstawiamy wodę z dodatkiem cukru i soku z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i wrzucamy do gotującego się roztwory.
Gotujemy około 25 minut do miękkości (czas zależy od odmiany gruszki).
2.Sos waniliowy: W garnuszku doprowadzamy do wrzenia 200ml śmietanki i 200 ml mleka, dodajemy nasiona z laski wanilii lub olejek waniliowy oraz cukier. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i powoli dodajemy roztrzepane żółtka jajka. Mieszamy sos do chwili gdy żółtka się delikatnie zetną dzięki czemu sos stanie się gęsty. Przelewamy do miseczki (jeżeli powstały nam małe grudki to przelewamy przez sitko) i wstawiamy do lodówki do ostudzenia.
3.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i dodajemy 100ml śmietanki.
Jeżeli sos jej za gęsty można dodać więcej śmietanki lub mleka.
4.Gruszki układamy na talerzu, polewamy przygotowanymi sosami oraz ozdabiamy sezonowymi owocami.
Komentarze