Gruszki a la Richelieu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Apetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można ją serwować również na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szkl ryżu
    1/2 szkl orzechów laskowych
    3 łyżki płatków migdałowych
    4-5 soczystych gruszek
    4-5 łyżek brzoskwiniowego dżemu
    3 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki cukru kryształu
    masło do smarowania tortownicy
    3-4 łyżki zmielonych biszkoptów
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki Jajko

Gruszki a la richelieu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w słupki.
  • 3. Orzechy i migdały siekamy nożem na mniejsze kawałki. Mieszamy z ugotowanym ryżem.
  • 4. Tortownicę o wymiarach 21 cm smarujemy masłem i obsypujemy zmielonymi biszkoptami. Jeżeli jest nieszczelna możemy wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia.
  • 5. Na dno wykładamy połowę ryżu, na nim układamy pokrojone gruszki. Równomiernie rozprowadzamy dżem brzoskwiniowy. Przykrywamy pozostałym ryżem. Dokładnie wyrównujemy powierzchnię.
  • 6. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Wylewamy na zapiekankę. Z białek ubijamy pianę. Możemy dodać odrobię soli. Wykładamy na wierzch i posypujemy cukrem kryształem.
  • 7. Zapiekamy 20-30 minut w 180 stopniach.

Porady

Migdały możemy zastąpić ekstraktem. Jeżeli nie mamy dżemu brzoskwiniowego możemy użyć świeżych owoców lub z puszki. 4 brzoskwinie miksujemy na mus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować