Gruszki w syropie z pigwą

4.49 (192 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Robię je każdego roku, gruszki pochodzą z mojego ogródka. Są pyszne, dodatek pigwy sprawia że gruszki nie ciemnieją i zachowują swój naturalny wygląd i smak.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    Syrop:
    1 litr wody
    1/2 kg cukru
    1 kg twardych gruszek
    1-2 dojrzałe jabłuszka pigwy
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Gruszki w syropie z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na syrop zagotować do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki, ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Na wierzchu ułożyć połówkę jabłuszka pigwy, zalać syropem. Słoiki ustawić w dużym garczku, zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Gorące odwrócić zakrętką w dół, wystudzić.

Porady

1.do słoików można dodać 1-2 goździki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować