Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 50 min

Naszła nas ochota na pieczone gruszki. Wpadliśmy więc na pomysł by zrobić je z kaszą jaglaną ugotowaną na mleku. Świetny deser na ciepło. MMM ,pycha.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 duże gruszki
    100 g kaszy jaglanej
    garść rodzynków
    500 ml mleka 2%
    2 łyżki cukru waniliowego
    łyżeczka cynamonu (można dodać więcej ,jak ktoś lubi)
    50 ml syropu klonowego
    5 łyżek cukru brązowego

Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki zapiekane z kaszą jaglaną 1. 2 gruszki obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy razem z cynamonem i syropem klonowym. Układamy na spód naczynia żaroodpornego.
    Kaszę razem z rodzynkami gotujemy do miękkości razem z cukrem waniliowym. Układamy na starte gruszki.
    Pozostałe owoce obieramy ,kroimy w kostkę i karmelizujemy brązowym cukrem. Układamy na kaszę. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy