Gruszki ziemniaczane

4.49 (149 ocen)

Wyglądają naprawdę apetycznie.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    3 jajka
    Sól
    Gałka muszkatołowa
    Bułka tarta
    Olej
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gruszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Jeśli po ugotowaniu są zbyt wilgotne, należy je odparować w piekarniku na blasze w temperaturze 160 stopni. Przetarte ziemniaki wymieszać z żółtkami, doprawić solą i gałką muszkatołową. Około 80 do 100g masy ziemniaczanej uformować w rękach tak, aby powstał kształt gruszki, a następnie panierować w ubitej pianie z białek i tartej bułce. Smażyć we fryturze na złoty kolor. Ogonek gruszki można zrobić z kawałka spaghetti. Jako listek może służyć włożony z boku liść laurowy.

Porady

Można je podawać jako przystawkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować