Gruszkowo-śmietankowa słodycz

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miałam kilka gruszek nie chciałam po raz kolejny robić gruszek z galaretką lub lodami. Przepis "rodził " się w trakcie przygotowywania składników i do końca nie wiedziałam jaki będzie efekt. Zadowolone buzie rodzinki i prośby o "jeszcze" utwierdziły mnie w przekonaniu że miałam dobry pomysł :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wiórków kokosowych

    Warstwa gruszkowa:
    4 duże gruszki i 1 jabłko

    Krem:
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe
    2/3 kostki masła

    Polewa czekoladowa:
    1/3 kostki masła
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru

    Do dekoracji:
    śmietana kremówka z cukrem pudrem
    1 gruszka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery Ciasto

Gruszkowo-śmietankowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rklgjo 1. Obie mąki plus proszek do pieczenia mieszamy w misce.
  • image-1oe0mkt 2. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
  • image-1kxo7rw 3. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym . Następnie dodajemy mąkę i również miksujemy. Później dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
  • image-1e7jc52 4. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy , po czym przekładamy na średniej wielkości blachę (np 24x26cm) i pieczemy w temp. 180/190 stop przez 20-25 minut.
    Po upieczeniu i ostudzeniu dzielimy wzdłuż na dwie równe części.
  • image-1nyi7sc 5. Gruszki i jabłko kroimy w drobne kawałki po czym przesmażamy w rondelku na małym ogniu aż owoce zmiękną i całość będzie przypominać konfiturę.
  • image-20xlpg2 6. Gotujemy budyń i po ostudzeniu miksujemy z masłem.
    Dolną część ciasta smarujemy grubą warstwą gruszek ( 1/3 zostawiamy na wierzch) i warstwą kremu śmietankowego (również 1/3 zostawiamy na wierzch).
    Następnie przykrywamy drugą częścią placka i ponownie : cienka warstwa gruszek i kremu budyniowego.
  • image-0bq8eur 7. Z kakao cukru i masła robimy polewę czekoladową i po ostudzeniu polewamy całe ciasto starając się również polać boki.
    Śmietanę kremówkę z odrobiną cukru pudru ubijamy na sztywna masę i kładziemy na warstwie zastygłej polewy czekoladowej ( ja użyłam strzykawki cukierniczej do dekoracji)
    Przyozdabiamy wg uznania gruszką pociętą w plastry.
    Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień:-)

Porady

1. Nie należy przejmować się tym że krem budyniowy może mieć lekko " grudkową" i zbitą konsystencję, gdyż łatwiej nam będzie kroić ciasto ( krem nie będzie wypływał) . 2. Zamiast kremówki można użyć do dekoracji kremu śmietankowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować