Gruszkowa konfitura z imbirem i cynamonem

4.48 (142 ocen)

  • 40 min

Przepyszna na chlebek lub jako nadzienie do rogalików czy do kruchego ciasta. Opcji jest mnóstwo!Wykonanie banalne, a efekt super!PS. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie macie gruszki. Lepiej dosypać poźniej, niż spierniczyć całość.Proporcje na 2 kg owoców (no, 2 kg z małym hakiem).

  • 40 min

Składniki:

  • 2 kg gruszek
    sok z 1 dużej cytryny
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    2 łyżeczka mielonego imbiru (można dać jeszcze więcej)
    cukier
Wystaw ocenę:

4.48 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Gruszkowa konfitura z imbirem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
    Do dużego garnka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać resztę składników i gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż całość zmięknie.
    Można zblendować gdy ostygnie.
    Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować i voila!
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować