Ciasto z gruszkami - gruszkowiec konferencyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić ciasto - mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wysiekać z masłem. Dodać jajka, cukier.
Ciastem wykleić tortownicę ( wcześniej wysmarowaną tłuszczem ) tak, aby przykryte były też boki ( do 1/3 wysokości)
Tortownicę umieścić w lodówce na ok 30 min.
2.Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na półksiężyce.
Śmietanę i 3 jajka zmiksować.
3.Ciasto posmarować dżemem i ułożyć pokrojone gruszki.
4.Całość zalać zmiksowaną śmietaną .
Pieczenia 60 min w piekarniku 180 stopni.
5.Rozpuścić czekoladę i wymieszać ze śmietaną.
Polać wystudzone ciasto i posypać migdałami.
Smacznego.
Komentarze