Gryczana babka

4.5 (193 ocen)

  • 20 min

To smaczna potrawa wegetariańska. Można podać ją na wielkanocnym stole jako dodatek do sosu, gulaszu

  • 20 min

Składniki:

  • Forma na babkę
    Składniki:
    - Szklanka kaszy gryczanej,
    - 20 dag sera białego,
    - 3 jajka,
    - 1 cebula,
    - Natka pietruszki,
    - Sól, pieprz,
    - 1 łyżka mąki,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczana babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczana babka 1. Kaszę gotujemy na sypko w 2 szklankach wody, odstawiamy do napęcznienia, studzimy.
    Ostudzona kaszę przekładamy do miski, dokładamy ser, pokrojoną natkę pietruszki, jajka, mąkę, pokrojona w kostkę cebulę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy całość. Doprawiamy do smaku.
    Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
    Babkę wstawiamy do piekarnika na 40 minut (180°C).
  • Gryczana babka 2. Smacznego

Porady

Doskonale smakuje jednak o każdej porze roku. Jest wilgotna o przyjemnym gryczano-twarogowym smaku. Można przygotować ją również na zwykłej formie keksowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować