Gryczane bliny z łososiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Myślę, że ta przystawka pięknie wygląda i jest idealna na karnawał :)

Składniki:

  • Składniki na bliny:
    1,5 szklanki mąki gryczanej
    pół szklanki maki pszennej
    2 szklanki mleka
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    2 jajka
    1 łyżka stołowa masła.

    Dodatkowe składniki:
    150 g łososia wędzonego
    kubeczek gęstego jogurtu
    świeży szpinak albo roszponka
    1 cytryna
    pęczek koperku
    pieprz.

Gryczane bliny z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bliny 1. Przygotowujemy rozczyn (odrobinę ciepłego mleka, łyżka mąki oraz droższe i cukier - odstawiamy na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu). Gdy rozczyn jest gotowy przelewamy do miski, dodajemy resztę mąki gryczanej i pszennej, żółtka, roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy a następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, czekamy aż ciasto podrośnie i dodajemy ubite białka.
  • bliny gryczane 2. Smażymy jak placuszki na oleju z obu stron.
  • bliny 3. Dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu, doprawiamy pieprzem, kładziemy plaster wędzonego łososia, liść świeżego szpinaku, gałązkę koperku oraz cząstkę cytryny. Karnawałowa przystawka gotowa ;)

Komentarze

Podobne przepisy