gryczane ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto marchewkowe w zupełnie nowej odsłonie!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki gryczanej
    100g mąki pszennej pełnoziarnistej
    400g startej marchewki
    1 pomarańcza
    1/2szkl rodzynek
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki kardamonu
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    100ml oleju sezamowego
    (+ do wysmarowania formy)
    Krem:
    200g białego sera
    100g jogurtu naturalnego
    2 łyżki (płynnego) miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gryczane ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąkę gryczaną wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą, startą marchewką proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, ziarenkami wanilii, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wycisnąć sok z pomarańczy. Namoczone rodzynki zmiksować na gładką masę. Dodać olej sezamowy oraz sok pomarańczowy. Wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem sezamowych. Masę na ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić. W tym czasie przygotować krem: ser biały zblendować razem z jogurtem naturalnym i miodem. Kremem udekorować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować