Gryczane muffiny z kakaowo-malinowym sercem w polewie karmelowo-cytrynowej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak mnie coś naszło na słodkie. Wymyśliłem sobie na bazie moich ostatnich muffinów, że zrobię coś podobnego jednak z mąki gryczanej.

  • 60 min

Składniki:

  • Czego użyłem?
    -kubek mąki gryczanej
    -kubek mąki pszennej TYP405
    -100 gram masła roztopionego
    -3/4 kubka cukru trzcinowego
    -2 łyżki kakao
    -2 jajka
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -cukier waniliowy
    -sok z cytryny
    -garść cukru białego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Gryczane muffiny z kakaowo-malinowym sercem w polewie karmelowo-cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier waniliowy, ubijamy. Dodajemy cukier trzcionowy i dalej ubijamy.
    Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do nich masło i ubite jajka z cukrem. Miksujemy na gęstą masę.
    1/4 z masy przekładamy do innego naczynia i mieszamy z kakao.

    Do kokilek wypełnionych papilotkami układamy kolejno. Łyżkę ciasta białego na spód, malinę na środek - dociskamy. Malinę przykrywamy łyżką ciasta kakaowego, które z kolei przykrywamy ciastem białym. Powtarzamy z każdym ciastkiem. Wyszło mi ich 12 sztuk.
    Możemy oczywiście zrobić czynność odwrotną zamieniając kolory ciasta.

    Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.

    Na rozgrzaną patelnię sypiemy garść cukru i podlewamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy w momencie, aż cukier zbrązowieje i automatycznie łyżką polewamy muffiny. Posypujemy wiórkami migdałów.

Porady

Zalewamy patelnie wodą i doprowadzamy do wrzenia; w ten sposób oczyścimy patelnię po karmelu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka gryczana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować