Gryczane omlety z farszem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Spoglądając na potrawę, pierwsze skojarzenie - tortille. Jednak jest to danie zupełnie niestandardowe. Omlety z kaszą gryczaną z orientalnym nadzieniem śliwkowo - podrobowym. Taki posiłek cieszy oko i podniebienie.

Składniki:

  • Zestaw A

    Składniki podstawowe z zestawu:
    100 g kaszy gryczanej prażonej
    600 g żołądków drobiowych
    350 g drylowanych śliwek

    Składnik dodatkowy podstawowy:
    6 jajek

    Składniki robocze:
    1 ząbek czosnku
    1/2 średniej białej cebuli
    olej
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżka curry
    pieprz czarny mielony
    cukier
    sól

    Dekoracja:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gryczane omlety z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczane omlety z farszem 1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Jajka ubić, wymieszać z kaszą i mąką, dodać pieprz i sól do smaku.
  • Gryczane omlety z farszem 2. Z masy usmażyć na niewielkiej ilości oleju 6 omletów (na patelni o średnicy 24 cm).
  • Gryczane omlety z farszem 3. Żołądki gotować 10 min w wodzie bez dodatków, osączyć i wystudzić. Następnie pokroić na małe kawałki.
    Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzany olej (2 łyżki), dodać curry. Chwilę podgrzewać.
  • Gryczane omlety z farszem 4. Dodać śliwki pokrojone na pół i dusić ok. 15 min, często mieszając. Po tym czasie dodać żołądki oraz ketchup. Całość dusić jeszcze 5 min.
  • Gryczane omlety z farszem 5. Nadzienie doprawić cukrem i solą. Podzielić na 6 części i napełnić nim omlety.
    Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Do przygotowania farszu można użyć również śliwek z kompotu, wtedy cebulę i czosnek dusimy nieco dłużej, a śliwki dodajemy pod sam koniec gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować