Przepis na udany i smaczny obiad. Roladki z piersi kurczaka faszerowane kaszą gryczaną z dodatkiem pieczarek, czosnku i zielonej natki pietruszki. Mięsko z pikantną nutą pieprzu cytrynowego oraz pieprzu białego.
Gryczane roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć. W każdym filecie naciąć kieszonkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem cytrynowym na zewnątrz oraz w środku kieszonek. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
2.Pieczarki drobno pokroić, odparować, podgrzewając ok. 10 min na suchej patelni. Następnie dodać oliwę, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Dusić ok. 5 min. Wystudzić.
3.Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Osączyć i wystudzić. Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku.
4.Zamarynowane filety wypełnić farszem. Dla wzmocnienia każdą roladkę obwiązać bawełnianym sznurkiem. Zawiniątka posmarować oliwą, formę do zapiekania także natłuścić (oliwą lub olejem).
5.Piec bez przykrycia 45 min (200 st. C). Z gotowych roladek usunąć sznurek.
Komentarze