Gryczane roladki

0 (0 ocen)

Przepis na udany i smaczny obiad. Roladki z piersi kurczaka faszerowane kaszą gryczaną z dodatkiem pieczarek, czosnku i zielonej natki pietruszki. Mięsko z pikantną nutą pieprzu cytrynowego oraz pieprzu białego.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz cytrynowy

    Farsz:
    50 g suchej kaszy gryczanej prażonej
    150 g oczyszczonych pieczarek
    1 - 2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oliwy
    do smaku - sól, pieprz biały mielony

    Dodatkowo:
    oliwa oraz/lub olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gryczane roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczane roladki 1. Mięso umyć, wysuszyć. W każdym filecie naciąć kieszonkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem cytrynowym na zewnątrz oraz w środku kieszonek. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
  • Gryczane roladki 2. Pieczarki drobno pokroić, odparować, podgrzewając ok. 10 min na suchej patelni. Następnie dodać oliwę, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Dusić ok. 5 min. Wystudzić.
  • Gryczane roladki 3. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Osączyć i wystudzić. Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku.
  • Gryczane roladki 4. Zamarynowane filety wypełnić farszem. Dla wzmocnienia każdą roladkę obwiązać bawełnianym sznurkiem. Zawiniątka posmarować oliwą, formę do zapiekania także natłuścić (oliwą lub olejem).
  • Gryczane roladki 5. Piec bez przykrycia 45 min (200 st. C). Z gotowych roladek usunąć sznurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować