Grysikowiec z galaretką i brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Powiew lata w zimie. Ciasto bez pieczenia, w którym mąkę zastąpiła kasza manna.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - kasza manna (kopiate): 4 łyżki
    - mleko 2%: 0.5 litra
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - margaryna: 0.5 opakowania
    - biszkopty okragle: 1 opakowanie
    - galaretka owocowa: 2 opakowania
    - brzoskwinie świeże: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grysikowiec z galaretką i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy. Wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając (aby nie tworzyły się grudki) gotujemy ok. 10 minut. Studzimy
  • 2. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody (osobno) i pozostawiamy do wystygnięcia
  • 3. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puch (ma być białe)
  • Masa 4. Do masy z margaryną porcjami dodajemy wystudzoną kaszę mannę. Dokładnie ucieramy (!)
  • Spód 5. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą i gęsto układamy biszkopty (mogą na siebie zachodzić)
  • Układanie 6. Na biszkopty wykładamy masę grysikową, pokrojone w kostę brzoskwinie (można też dodać inne owoce) i wylewamy tężejącą galaretką
  • Gotowe 7. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Gdy stężeje, drugą galaretkę kroimy w kostkę i dekorujemy wierzch
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować