Grysikowiec na miodzie z wiśniami i orzechami

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto im starsze tym lepsze,pycha

Składniki:

  • CIASTO,
    3 szk mąka pszenna,
    3/4 szk cukier,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 szt jajko,
    120 g zimnej margaryny Palma z Murzynkiem
    2 łyżki miód,
    10 łyżek mleko,

    Krem grysikowy,
    0,5 l mleko,
    0,5 szk cukier,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    75 ml kasza manna błyskawiczna,
    1 kostka margaryna Palma z Murzynkiem
    5 łyżek sok z cytryny,
    1 słoik powidła śliwkowe,
    100 g posiekanych orzechów włoskich,
    1 l słoik kompotu z wiśni,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Grysikowiec na miodzie z wiśniami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier,sodę oczyszczoną,jajko,pokrojoną w kostkę margarynę,miód,mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć na 3-4 godziny do lodówki.Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia na wielkość blaszki 36*25 cm,(tylko na spód blachy,bez brzegów).Na każdym arkuszu za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarować ciasto.Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 st i każdy placek piec 8-10 min do lekkiego zrumienienia.Placki możemy upiec dzień wcześniej. Krem grysikowy;z 0,5 l mleka odlać pół szklanki.W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę .Do reszty mleka dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować.Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i cały czas mieszają gotować około 3-4 min.Ugotowaną kaszę przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się tzw.kożuch i odłożyć do wystudzenia. Margarynę utrzeć do białości ,dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem.Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożenie ciasta;pierwszy placek,połowa powideł śliwkowych,połowa pokrojonych orzechów,połowa wiśni,połowa kremu ,drugi placek,powidła,orzechy,wiśnie,krem i przykrywamy trzecim plackiem.Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce.
    Kompot z wiśni;wiśnie przełożyć na sitko do odsączenia i wypestkować. Przed podaniem, a najlepiej smakuje za dwa, trzy dni oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować